De Tinfabriek ontvangt toonaangevend duurzaamheidskeurmerk BREAAM

BREEAM-NL In-Use De Tinfabriek

Met de toepassing van de meest duurzame innovaties sleept De Tinfabriek in Naarden het felbegeerde en internationaal erkend duurzaamheidskeurmerk BREEAM In-Use Excellent in de wacht. Na een intensieve verbouwing is de fabriek getransformeerd naar een duurzame en inspirerende locatie. Het keurmerk dat in aanwezigheid van wethouder Barbara Boudewijnse van gemeente Gooise Meren door Tom Linneman werd overhandigd, vormt een kroon op het werk. De Tinfabriek is nu officieel één van de meest duurzame panden in Nederland. Ook gemeente Gooise Meren kreeg een certificaat uitgereikt.


“We hebben een fantastisch resultaat behaald, maar het had best wat voeten in de aarde,” aldus Willem Jan van der Burg, directeur van Volvo Buitenweg en samen met zijn vrouw Tineke initiatiefnemer van De Tinfabriek. De score wordt bepaald aan de hand van vijf verschillende categorieën. Daarbinnen dien je aan een hele reeks eisen te voldoen. Dit varieert van het aantal beschikbare fietsenrekken tot groenvoorziening. “En uiteraard tellen de duurzame innovaties mee,” voegt Willem Jan toe.

BREEAM is een Britse instantie die de duurzaamheid van gebouwen beoordeelt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen nieuwbouw en bestaande bouw, oftewel In-Use, zoals De Tinfabriek. Willem Jan: “Het meest duurzame is om een bestaand pand te behouden en ingrijpend te verduurzamen.” De te produceren en aan te leveren materialen voor nieuwbouw hebben een veel grotere impact op het milieu.

Toen Willem Jan en Tineke in 2017 de herbestemming van De Tinfabriek uitwerkten, was al duidelijk dat ze de lat hoog wilden leggen op het gebied van duurzaamheid. De keuze voor om voor een BREEAM certificering te gaan, had daarbij verschillende redenen. De beoordeling is streng, maar het geeft aan dat een pand ook echt duurzaam is. Daarbij gaat BREEAM verder dan alleen duurzame innovaties die in de fabriek zijn toegepast, zoals warmtepompen, zonnepanelen en LED verlichting. Er wordt ook gekeken naar gebruik en leefbaarheid van een pand.

Het bezit van een BREEAM-certificaat levert ook een voordeel op voor huurders van kantoren bij Meettin. Naast bijvoorbeeld de energiemaatregelen wordt ook gelet op de toepasbaarheid voor gebruikers van het pand. Met het duurzaamheidskeurmerk kunnen huurders aantonen dat zij bijdragen aan een duurzame omgeving.

Het hoogste haalbare

De categorie voor bestaande bouw is onderverdeeld in vijf niveau’s, waarvan De Tinfabriek het op één na hoogste niveau behaald: Excellent. Waarom dan niet meteen voor het hoogst haalbare gegaan? “Daarvoor moesten we zoveel investeren, dat dit niet rendabel zou worden,” legt Willem Jan uit.

Overigens bevindt De Tinfabriek zich in goed gezelschap. BREEAM-NL heeft deze week de Top 100 In-Use bekendgemaakt. Na onder meer een aantal grote namen zoals ABN AMRO en PwC, staat De Tinfabriek op plek 55. Daarmee is De Tinfabriek één van de hoogst genoteerde private ondernemingen.

“We zijn erg trots dat we dit hebben gehaald. Toch kijken we nu al naar de volgende duurzame stap.” Willem Jan en Tineke willen de duurzame ambities van De Tinfabriek naar een nog hoger niveau tillen dan alleen het prestigieuze BREEAM In-Use Excellent. Willem Jan: “Om onze klanten en bezoekers actief te betrekken bij onze duurzaamheidsgedachte. Dat is wat ons betreft het hoogst haalbare.”

Certificaat voor gemeente Gooise Meren

Nadat Willem Jan het BREEAM-certificaat in ontvangst nam, kreeg wethouder Boudewijnse op haar beurt ook een certificaat uitgereikt. De Tinfabriek is het eerste pand in de gemeente dat een BREEAM keurmerk heeft. Deze voortrekkersrol wil Willem Jan invullen door andere ondernemingen en instellingen in de gemeente te helpen en te adviseren bij hun duurzaamheidsambities.