Verbouwing in volle gang – alle duurzame innovaties op een rij

In maart hebben we tijdens de onthulling van de Gooische TamTam de bijzondere plannen voor De Tinfabriek gepresenteerd. Inmiddels is de verbouwing in volle gang. Hier kun je de komende weken alles lezen over de ontwikkelingen en duurzame innovaties, met de negen gebieden van het gerenommeerd duurzaamheidskeurmerk BREEAM als leidraad. Allereerst aandacht voor het energieverbruik.

Het BREEAM keurmerk

Met de toepassing van de meest duurzame innovaties wordt De Tinfabriek gecertificeerd als BREEAM-NL In-Use Excellent. De één-na-hoogste score die De Tinfabriek behaalt, is slechts voor 27 panden in Nederland weggelegd en is uniek voor een industrieel pand uit 1956. Het Rijksmuseum was het eerste pand in Nederland dat een BREEAM-NL In-Use Excellent keurmerk ontving.

BREEAM, Building Research Establishment Environmental Assessment Method, is een internationaal erkend duurzaamheidskeurmerk met als missie het verduurzamen van de bebouwde omgeving in Nederland door onder meer de transitie naar een circulaire economie en het toepassen van innovatieve oplossingen te bevorderen.
Nieuwe isolatie voor De Tinfabriek

Duurzame innovaties

Een belangrijk aspect van het verduurzamen van het industriële fabriekspand is het energieverbruik. Nog tot mei 2017 werd er volop tin gesmolten in grote smeltkroezen. Er werd geen gebruik gemaakt van duurzame energiebronnen, waardoor er jaarlijks maar liefst 1,5 miljoen kWh stroom en 360.000 m3 gas werd afgenomen.

De Tinfabriek zal voor een groot deel eigen elektriciteit opwekken met zonnepanelen. Op de grote daken en lichtstraten worden ruim 120 zonnepanelen met een totaal oppervlak van 220 mgeplaatst. Op zonnige dagen wordt door de panelen van de nieuwste generatie energie teruggeleverd aan het net. Hierdoor wordt het uiteindelijk verbruik teruggebracht naar 150.000 kWh per jaar, eentiende van de voormalige gebruiker.
HR++ glas voor de duurzame De Tinfabriek

Nivolair fancoil-verwarming

Het verwarmen van een groot complex vraagt een duurzame installatie met een hoge capaciteit. Voor de klimaatbeheersing in De Tinfabriek is gekozen voor duurzame lucht-water warmtepompen. Hierbij wordt buitenlucht over een verdamper geleid en door compressie verwarmd. Via een condensator wordt de warmte afgegeven aan energiezuinige vloerverwarming die voor een geleidelijke en aangename warmteafgifte zorgt. Voor de koeling wordt het omgekeerde proces doorlopen.

De energiebehoefte van De Tinfabriek wordt daarmee tot een minimum gereduceerd. Sterker nog, de gasaansluiting in het kantoorgebouw is reeds afgesloten. Alleen op extreem koude dagen wordt energiezuinige Nivolair fancoil-verwarming gebruikt voor de grote industriële hallen.
2000 vierkante meter isolatie voor De Tinfabriek

Meer weten?

Wil je ook werken in De Tinfabriek, volop duurzame innovaties? Bekijk de mogelijkheden en neem contact met ons op! Meer updates ontvangen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!